Перекладач

воскресенье, 23 декабря 2012 г.

Цікаві факти про кішок

4000 років тому в Єгипті вперше дикі кішки прийшли до людини. Це сталося після того, як єгиптяни стали хліборобами. Люди збирали великі врожаї зерна. Запаси на зиму зберігалися у великих баштах. Але тут же з'явилася проблема. Туди забиралися гризуни і поїдали зерно. Одного разу дика кішка піддалася спокусі і прийшла на мишачий бенкет. Так люди з кішками і почали взаємодіяти. 

Всього існує 26 видів невеликих диких кішок, але як припускають вчені, предками одомашнених кішок була порода Фелікс лібіко. Фелікс лібіко — це маленька африканська кішка. Незважаючи на те, що ці тварини вже одомашнені стільки років, їхні природжені інстинкти людині ніколи не викорінити. Власне кажучи, людям якраз це і подобається у своїх улюбленцях. 

Зір у кішок дуже гарний, у 6 разів кращий, ніж у людини. Фото: Linqong/stockfreeimages.com
Зір у кішок дуже гарний, у 6 разів кращий, ніж у людини. Фото: Linqong/stockfreeimages.com
Після народження кошенят мама їх не залишає. Через 15 днів кошенята вже можуть бачити і ходити. Весь цей час кішка про них піклується і годує їх. А через 6 тижнів вони вже стають грайливими і самостійними. Насправді їхня грайлива поведінка означає розвиток закладених природою навичок. Вміти добувати їжу — це їхня головна роль у житті. Спочатку мама-кішка приносить їм мертву їжу, щоб кошенята могли зрозуміти запах, а через деякий час вони їдять уже живу здобич. 

Будова тіла кішок геніальна від природи. Вуса служать як антена. Вони вловлюють вібрації, а також електрохвилі. Слух цих чудових тварин кращий, ніж у собак. Хребет уздовж тіла дуже гнучкий, а подушечки лап дуже чутливі. Вони сприймають вібрації і зміну температури. Зір у кішок дуже гарний, у 6 разів кращий, ніж у людини. Вночі вони бачать так само, як і вдень. А ось яскраві кольори в їхньому сприйнятті виглядають, як темно-зелені. І всі ці дивовижні для нас якості допомагають їм майстерно добувати їжу. 

Для нас кішки завжди милі і ласкаві створіння, а насправді їхня сутність від природи — хижак. Вони ведуть подвійне життя, але ми цього не помічаємо. В ночі за покликом своїх інстинктів кішки йдуть за здобиччю, а на ранок знову приходять додому. А чому вони повертаються назад? Адже глуха ніч — це їхня стихія. Оскільки у них набагато дошкульніші і чутливіші здібності, ніж у людей, то шум у будинку для них в 6 разів сильніший. Повертаються тому, що їх удома чекає готова їжа, а також пещення від господарів. 

Загадкові кішки — одомашнені хижаки. Фото: Світлана Анпілова/Велика Епоха
Загадкові кішки — одомашнені хижаки. Фото: Світлана Анпілова/Велика Епоха
У 1701 році почалися перші виставки кішок, які тривають і донині. На сьогодні налічується 50 порід домашніх кішок. Особливо популярні кішки в Британії і США. Їхня кількість зростає, що призводить до великих втрат інших тварин, зокрема, птахів. І в цьому винні самі люди. Втручання людини у розмноження, виконання селекції кішок призводить до найгірших результатів. Як би людина не намагалася привласнити цю тваринку, вона ніколи не продасть свободу. Адже кішки — діти дикої природи. 

Як говорила американська письменниця Мері Блай: «Собака, якщо її покликати, прибіжить; кішка — візьме до уваги».http://www.epochtimes.com.ua/life/life/tsikavi-fakti-pro-kishok-105660.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий